Серенада на възглавници

27.10.2013

27 октомври 2013 (неделя)
11:00 и 17:00
“Съюз на архитектите”, гр. София, ул. “Кракра” 11, Зала 2

Marina&Panaiot

„Серенада на възглавници”, изпълнена на китара и пиано, е първият ни концерт, с който откриваме новия есенно-зимен сезон на традиционните ни концерти за деца и родители. Младите музиканти Марина Симеонова и Панайот Панайотов са подготвили съвременни преработки за китара и пиано на някои от най-известните опери на Моцарт, Росини, Белини и Верди. Този път ще запознаем малките ни гости със съчетанието на китара с пиано – мекия и нежен тембър на единия инструмент с невероятните възможности на другия. Музиката ще бъде съпроводена с картини, изобразяващи сцени от оперите.

Пианистката Марина Симеонова и китаристът Панайот Панайотов са само на по 19 години, но вече имат зад гърба си сериозни професионални постижения. Марина е стипендиант на на фондация „Комунитас” и основател на фестивала „Малки летни концерти” в Пловдив. Панайот печели три поредни години награди на международния конкурс за класическа китара „Акад. Марин Големинов”. Проектът им „Серенади на възглавници” е един от трите, спечелили конкурса на Модо България за теми на детските концерти.


БИЛЕТИ

Цени на билети:
Възрастен – 20 лв.
Дете – 5 лв.
Максимална цена за семейство – 35 лв.


МУЗИКАНТИТЕ

pillow-concert-serenade-panayotov

Панайот Панайотов e възпитаник на Пловдивското музикално училище. Концертирал е както като солист, така и като част от китарния ансамбъл “Chitarra Camerata“ и Пловдивски китарен квартет. Участвал е в майсторските класове на Фридеман Вутке в Германия, Армин Егер в Австрия. Печели в три поредни години награди в международния конкурс за класическа китара „Акад. Марин Големинов”.

marina

Марина Симеонова е завършила e Музикалното училище в София в класа по пиано на Александър Василенко. Макар и и само на 19 години, Марина е концертиращ музикант и печели награда след награда. Редовен участник в майсторските класове на проф. Мишел Бероф, проф. Наталия Трул, проф. Шантал Стиляни. Тя спечели Втора награда на публиката на заключителния концерт от майсторския клас на проф. Джон Пери през август в Германия.Основател е на фестивала „Малки летни концерти в Пловдив”.


Снимки от концерта


Видео

pillows-concerts-workshop

На 27.10, в рамките на програмата Серенада на възглавници, ще се проведе Работилница на възглавници, по време на която малките почитатели на класическата музика ще могат да си направят китари от подръчни материали, с помощта на Творчески екип Онче Бонче.


pillows-concerts-music-lesson

Всички малки и големи любопитковци ще успеят да научат повече за класическата музика по време на Музикалния урок на възглавници, който ще се проведе непосредствено след всеки от двата концерта от програмата “Серенада на възглавници.


“Многоликата серенада”
Детски дневник
24 октомври 2013

Романтичната представа за музикантите предполага известна разпиляност, хаос и безвремие в тяхната работа. Кой би предположил, че изпълнението на серенада е не просто емоционален поздрав към любимата, но е свързано с множество строги правила и порядки? Вечерта да е спокойна и приятна, изпълнението – навън, сред чист въздух, акомпанимента на китара, лютня или мандолина… и като че ли това не е достатъчно, началото трябва да е точно в 9 часа вечерта. Два часа по-късно по план започва друг “нощен” жанр, ноктюрното, така че графикът трябва да се спазва!

Прочетете цялата статия в Детски дневник.


“Виртуози на китарата, за които не всеки знае”
Детски дневник
17 октомври 2013

Мистериозният китарист
В началото на 19 век в Англия живее Д. Е. Нюск. Някои източници твърдят, че е немец, други – че е роден в Русия. Никой не знае пълното му име, спори се за точната му рождена дата. Нюск няма деца, съответно наследници, които да разбулят тайната около живота му.
Нюск оставя множество композиции за китара, чието високо качество кара съвременните музиколози да се разровят из мистерията около този автор. При достатъчно упорство и дълги часове, прекарани в английските архиви, се разбира, че пълното му име е Джон Ейбрахам Нюск…
Прочетете цялата статия в Детски дневник


Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>