Акордеонен Концерт на възглавници

09.03.2014

9 март 2014 (неделя)
11:00 и 17:00
Съюз на архитектите в България
гр. София, ул. Кракра, 11

site-cover-akordeonen


НАПРАВИ РЕЗЕРВАЦИЯ ТУК→

Колко концерта с акордеон сте посещавали? Изненадващо или не, оказва се, че този инструмент разполага със значителен класически репертоар. Виртуозни, танцувални и мелодични пиеси ще прозвучат на следващия Акордеонен Концерт на възглавници на 9 март 2014г. от 11:00 и от 17:00ч.
Специално за концерта пристига знаменитият полски акордеонист Клаудиуш Баран. Той е завършил полската музикална академия “Фридерик Шопен” и парижката консерватория “Пол Дюка”. Г-н Баран печели първи награди в акордеонните конкурси в Катовице (Полша), Кастелфидардо (Италия) и Париж (Франция). Свирил е в най-престижните полски фестивали и е солирал с десетки оркестри по света. В момента преподава в академията “Фридерик Шопен”, където е и декан на инструменталния факултет.

В програмата ще чуем известни произведения за акордеон от руски и полски композитори, както и носталгичната “Кордоба” на Албениз и приказният “Танц на бонбонената фея” из балета “Лешникотрошачката” от Чайковски. Краят е специално подбрана за нашата публика – “Българска сюита” от Вячеслав Семьонов.
Освен акордеонът си, Клаудиуш Баран ще донесе и своят бандонеон – инструмент, подобен на акордеона, но изключително рядко виждан в България. Неговото гостуване се осъществява с изключителната подкрепа на Полския институт в София.


Снимки от концерта


БИЛЕТИ

Цени на билети:
Възрастен – 20 лв.
Дете – 5 лв.
Максимална цена за семейство – 35 лв.


Изпълнителят:
Клаудиуш Баран, акордеон


Klaudiusz-Baran-accordion-pillow


Клаудиуш Баран е роден в Пшемишъл, Полша. През 1995г. завършва Музикалната академия „Фридерик Шопен” във Варшава в класа на проф. Йежи Юрек. Със спечелването на стипендия от френското правителство, той продължава следването си в Консерваторията „Пол Дюка” в Париж, в класа на проф. Макс Боне.
Носител е на първи награди от значими конкурси като: Полски акордеонен конкурс в Катовице (1993), Международния акордеонен конкурс в Кастелфидардо, Италия (1997), Международния акордеонен конкурс в Париж (1997).
Има множество концертни турнета като солист и камерен изпълнител, както и със симфонични оркестри из цяла Полша, а също и във Франция, Италия, Австрия, Украйна, Русия, Испания, Чехия, Германия, Беларус, Люксембург, Сърбия, Литва, Естония, Великобритания, Китай, Норвегия, Швейцария и Аржентина.
През 2003г. компанията Sony Classical Music издава негов албум със солови и камерни творби от Астор Пиацола. Издаденият диск спечелва наградата на Phonographic Academy – „Фредерик 20013” в категорията “Най-добър албум за камерна музика”. Това е най-голямата музикална награда в Полша, която се равнява на американската“Грами”.
Клаудиуш Баран е канен да преподава като лектор в международни музикални курсове в Полша, Франция и Сърбия. От 2011г. работи в Музикалния университет „Фридерик Шопен” като декан на Инструменталния факултет.http://www.klaudiuszbaran.art.pl/


НАПРАВИ РЕЗЕРВАЦИЯ ТУК→

​Музикална програма

В. Золотарьов – Детска сюита № 1
А. Репников – Капричио
А. Белошицки – Испански триптих
П. Чайковски – Танцът на бонбонената фея от “Лешникотрошачката”
И. Албенис – Кордоба op. 232 nr. 4
В. Черников – Джаз-валс
А. Пушкаренко – Скитите на ХХ век
С. Коняев – Скерцо
В. Семьонов – Българска сюита​Програма, 09 март 2014

10:00 Работилница на възглавници – Безплатна
11:00 Концерт на възглавници – Направи резервация тук

16:00 Работилница на възглавници – Безплатна
17:00 Концерт на възглавници – Направи резервация тук


pillows-concerts-workshop

На 09.03, в рамките на програмата Брас Концерт на възглавници, ще се проведе Работилница, по време на която малките почитатели на класическата музика ще изработят креативни играчки от подръчни материали, с помощта на Творчески екип Онче Бонче. Участието в Работилницата е безплатно.


Направи резервация тук →

​Медиите за нас
Забравеното удоволствие от акордеона
Детски дневник
28/02/2014
Кога за последно сте слушали концертно изпълнение на акордеон на живо?
Ако отговорите са “никога” или “много отдавна”, сега е моментът да си доставите това удоволствие, при това заедно с децата.
Прочетете цялата статия в Детски дневник.


Задава се много шумен “Концерт на възглавници”
Детски дневник
08/03/2014
През 1829 г. австриецът Сирил Демиан патентова изобретението си под името “акордеон”, в свободен превод – “хармония от звуци”.
Този ранен прототип на музикалния инструмент, който познаваме днес, се базира на наченките на хармониката, както и на азиатски антични инструменти на същия принцип. Акордеонът произвежда звук чрез трептенето на метални пластини, намиращи се във вътрешната му част, наречена мех. Има клавиши или бутони и от двете си страни, както и трети вид, наречени регистри.
Прочетете цялата статия в Детски дневник.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>