Бароков Концерт на възглавници

21.02.2016

21 февруари 2016 (неделя)
11:00 и 17:00
Съюз на архитектите в България
гр. София, ул. Кракра, 11

site-cover-barokov-bg


БИЛЕТИ ТУК→

Четирима изключителни музиканти пристигат от Амстердам специално за концерта Мотив: Барок. Японската цигуларка Нойури Хазама е носител на едни от най-престижните награди за барокови цигулари в света и се радва на бляскава кариера в родината си. Испанският флейтист Пабло Соса дел Росарио трупа сериозен опит в различни барокови ансамбли, докато завършва магистратурата си в Холандия. Алон Портал ще се включи с виола да гамба, след като е свирил с диригенти като Франс Брюген и Оркестъра на 18 век. Единствената българка в състава, Яна Борисова, е запленена по клавесина в Джулиард Скуул и е концертирала в прочути зали като „Алис Тули“ в Ню Йорк, „Еспланада“ в Сингапур и Токийската опера.

Непознати инструменти и изключително интригуващи изпълнители ще ни позволят да се потопим в атмосферата на бароковия стил, който властва в изкуствата преди повече от 300 години. Прецизни детайли, флорални мотиви и красиви украшения са характерните елементи в облеклото от този период. Пътешествието назад във времето ще бъде още по-вълнуващо, ако малки и големи почитатели на класическото изкуство вложат въображението си и добавят бароков привкус в съвременното си облекло. Както и на всички останали Концерти на възглавници от настоящия сезон, и този път ще наградим най-креативния ни почитател с медал за Най-оригинален костюм. В Работилницата на възглавници ни очаква възможност за допълнително усъвършенстване на костюма с изработване на подходящи елементи в бароков стил.


БИЛЕТИ

Възрастен – 20 лв.
Дете – 5 лв.
Максимална цена за семейство – 35 лв.


Снимки от концерта


Изпълнителите:

Нойури Хазама, цигулка
Алон Портал, виола да гамба
Пабло Соса дел Росарио, флейта
Яна Борисова, клавесин

Водещ: Ирина Първанова


Noyuri Hazama portrait


Нойури Хазама завършва на първо място в музикалната гимназия и колежа Тохо Гакуен. Тя получава бакалaвърската си степен по барокова цигулка в класа на Рио Теракадо в Кралската консерватория в Хага и към момента продължава там в магистърската програма като стипендиант. Нойури е концертирала из Европа и Азия – Чехия, Швейцария, Германия, Южна Корея, Япония, Испания, Франция, Белгия, Португалия, Великобритания и Холандия. През 2015г. Нойури печели най-голямата награда на Премио Бонпорти – Международен Бароков Цигулков Конкурс, трета награда на Японския студентски музикален конкурс, първа награда на Японско-немския обменен фестивал, награда на Японския моцартов музикален конкурс. Тя получава покана от “Jugend Musiziert” и концертира на различни места из Германия. Цигуларката е член на Бахов колегиум в Япония, Класикал Плейърс Токио, Холандски бароков оркестър и е концертмайстор на “Majora Canamus Tokyo”. От 2007г. насам, Нойури свири ежегодно на “La folle Journée au Japon” и участва в “Музикални шедьоври на НХК” (най-голямата японска медийна компания). През 2015г. тя участва в BBC Proms с Оркестъра от епохата на Просвещението, печели втора награда на Международния Бароков Конкурс в долината на Лоара, свири в Internationale Händel-Festspiele Göttingen и е поканена в Бароковия фестивал в Лагос (Academia de Música de Lagos). Избрана е в програмата за изгряващи музиканти на Амброне за 2015г. и ще участва във фестивала в Амброне и Бароковия фестивал в Йорк през 2016г. с ансамбъл “Голдфинч”.Алон Портал е роден в Израел и се обучава в Йерусалимската музикална академия. По време на следването си в Йерусалим, Алон е член на ансамбъл “Барокада” и е награден със стипендията на Американско-израелската културна фондация. В последствие, Алон завършва Кралската консерватория в Хага с виола да гамба в класовете на Миенеке ван дер Велден, Филип Пиерло и старинен контрабас с Маргарет Уркухарт. В Холандия Алон е свирил с ансамбли и диригенти като Франс Брюген и Оркестъра на 18 век, Петер ван Хейген, Патрик Коен-Акенин, Симфония Атлантик, NordBarok, Stichting Dutch Baroque, Тон Копман, Circulo Bach в Мадрид и други.
През лятото на 2014г. Алон печели първа награда на конкурса за камерна музика в Анверпен “AMUZ”. Той е участвал на фестивали като Бароковия фестивал в Утрехт, Потсдам Сансуси, фестивала за камерна музика в Ейлат, Баховия фестивал в Дордрехт, Абу Гош и други.


BachBazen_fullres008Pablo


Пабло е роден на остров Тенерифе и започва да учи флейта в консерваторият “Санта Круз де Тенерифе и Кралската консерватория в Мадрид – завършва и двете с отличие. В Мадрид открива влечението си към бароковата музика и започва да свири на траверсо. През 2013г. е приет в бароковата магистърска програма в Барселона, където учи флейта траверсо с Марк Хантай. Към момента, Пабло прави магистратура с барокова и съвременна флейта в Koninklijk Conservatorium Den Haag с Вилберт Хазелзет и Кейт Кларк. Той е част от ансамбъла “Голдфинч”, когато печелят втора награда на Международния Бароков Конкурс в долината на Лоара (Франция) и диригентът Уилям Кристи е председател на журито. Пабло е свирил и с други барокови ансамбли като Лутеровия Бахов ансамбъл и Капела 19. Освен това, то е участвал в проект с Оркестъра на 18 век под палката на Маркус Крийд, както и в други проекти с Питер-Ян Белдер и Кейт Кларк. Свирил е на съвременна флейта в Orquesta y Coro de la Comunidad de Madrid, Orquesta Filarmonía, Joven Orquesta de la Comunidad de Madrid и Joven Orquesta de Canarias.Яна Борисова започва музикалното си образование на шестгодишна възраст с пиано в Националното Музикално Училище в София. След завършване на бакалавърската програма на Музикалния институт в Кливланд с пиано, тя се потапя в света на старинната музика с клавесина и е приета в бароковата магистърска програма на Джулиард Скуул в Ню Йорк с пълна стипендия. По време на следването си в Джулиард, Яна има възможността да работи с някои от най-почитаните музиканти в областта на старинната музика като Масааки Судзуки, Жорди Савал, Тон Коопман, Ричард Егар и Моника Хъгет, както и да концертира в зали като Алис Тули в Ню Йорк, Еспланада в Сингапур, Токийска опера. В рамките на обучението си, както и по време на летни курсове и майсторски класове, тя е имала уроци с Ларс Улрик Мортенсен, Беатриче Мартин, Кетил Хаугсанд, Скип Семпе, Йорг-Андреас Бьотихер, Хари Бикет, Рикардо Минази, Яп тер Линден, Ема Къркби. През 2014г. Яна има шанса да свири на концертната поредица “Фриндж” в рамките на “Festival Oude Muziek” в Утрехт. В последствие е поканена да участва на фестивала “Изкуството на барока” в София, както и на арт форума за старинна/съвременна музика, визуални изкуства, театър и танц “180 градуса”. Към момента, Яна продължава обучението си на клавишни барокови инстументи с Ричард Егар в Амстердамската консерватория, където изучава репертоара едновременно на клавесин и фортепиано.


Yana BorisovaБИЛЕТИ ТУК→

​Музикална програма

Жан-Енри д’Англебер
Безмерен прелюд

Франсоа Купрен
Deuxième Concert Royaux

Елизабет Жакет де ла Гер
Соната за цигулка и басо континуо №2 в ре мажор

Франсоа Купрен
Френска сюита из “Les Nations”

Жан-Филип Рамо
Концертна пиеса за клавесин №5Програма, 21 февруари 2016

10:00 Работилница на възглавници – Безплатна
11:00 Концерт на възглавници – Билети тук

16:00 Работилница на възглавници – Безплатна
17:00 Концерт на възглавници – Билети тук


pillows-concerts-workshop

На 21 февруари, в рамките на програмата на Венециански Концерт на възглавници, ще се проведе Работилница, по време на която малките почитатели на класическата музика ще изработят креативни играчки от подръчни материали. Участието в Работилницата е безплатно.