Theatre

26.12.2013

Untitled-1


Необходими материали:

  • Кашон
  • Цветни хартии
  • Макетен нож
  • Копчета
  • Цветни материали за рисуване
  • Канап
  • Лепило
  • ТиксоUntitled-1


За изработване на основната част на театъра ви е необходим един празен кашон с произволни размери като за предпочитане е да бъде с правоъгълна форма. Най-вероятно кашонът, който ще намерите ще има надписи; можете да ги скриете като залепите цветен лист върху тях.
Кашоните имат по две страни с капаци. Запечатайте едната, а другата отворете напълно като изрежете съществуващите капаци. Вече има предна и задна част на „сцената“ (отворената част е предна).
Трябва да а се изберат горна и долна страна на сцената. Добре е ако кашонът се постави хоризонтално, т.е. с дългата му страна в ширина, с отвора напред.
От горната страна трябва да се направят няколко не много широки правоъгълни прореза с макетен нож по цялата дължина. Тези прорези ще се използват за движенето на героите в театъра така че съобразете броя им с броя на героите. Те служат също и като планове –преден и заден.
Untitled-1


Следващата стъпка е, че трябва да се направи тънък прорез най-отзад. През него ще се слагат листове с подготвени фонове и декори за пиесата. Подгответе ги сами спрямо приказката и действието. Размерът на листовете, върху които се рисува трябва да е съобразен с големината на кашона. Колкото повече фонове се сменят по време на театъра, толкова по-интересен и вълнуващ ще е спектакълът.
Untitled-1


Героите се подготвят спрямо сценария на постановката. Хубаво е да се направят твърди и здрави, най-добре от остатъците от отстранените капаци. Размерите им могат да варират според описанието им в текста.
Ако нашонът не е бял, за да се получат хубави цветове, облепете го предварително с бял лист, по-който ще рисувате и цветовете ще личат добре.
Начинът, по който ще се движат героите, е местейки ги с въженце през прорезите. Отрязва се част от канапа като дължината е съобразена така, че фигурката да не стига до долу, а да виси. Закрепете единия край на канапа с тиксо за човечето, а на другия ,чрез възел, закрепете едно копче. Копчето трябва да е по-голямо от прореза на кашона и държи човечето да виси. То случи и за държач, с който се мести героят.
Героите могат да се разместват на по-преден или по-заден план.
Untitled-1


Не забравяйте, че можете да сменяте фоновете по време на различните сцени. Използвайте някои от героите от предишните публикации, за да стане вашият театър още по-интересен. На разположение имате човече, ракета, самолет, слонче, коте, мишлета и други. Комбинацията от висящи елементи и такива, които се местят ръчно, прави сцената много ефектна.
Поощрение получават тези, който сами си измислят приказка, по която да играят.
Екип Онче Бонче смята, че този вид игра стимулира въображението и развитието на комуникативните умения. Предвидено е да се играе от няколко деца едновременно. Всяко дете напрмер може да има свой герой, който да изработи само и след това да ръководи по време на пиесата. Родителите да не забравят да аплодират като примерна публика.


Untitled-1

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>