Клавесинен Концерт на възглавници

26.10.2014


26 октомври 2014 (неделя)
11:00 и 17:00
Съюз на архитектите в България
гр. София, ул. Кракра, 11

harpsichord-pillow-concert-cover-BG


БИЛЕТИ ТУК→

Италианският месец в Концерти на възглавници продължава с гостуването на прочутия италиански клавесинист Сауро Аргалия. Майсторът на бароковия инструмент концертира из цяла Европа и пристига в България специално за Концерти на възглавници. Като предшественик на пианото, клавесинът много прилича на модерния си роднина по външния си вид, но звученето им се различава значително. Нежни китарни акорди, елегантни мелодии и виртуозни стремителни пасажи са характерни за този инструмент, същестуващ още от Средновековието.

За първи път в нашата програма, на клавесина ще прозвучат творби от италиански барокови композитори. Специално внимание ще обърнем на Доменико Скарлати, роден на датата на Клавесинния ни Концерт на възглавници, 26 октомври, преди точно 329 години. В допълнение, ще чуем Танцът-битка на Бернардо Стораче, Токата и скерцо на кукувицата от Бернардо Паскуини и музика от Балтасаре Галупи и Перголези. Музикалната програма ще бъде предшествана от Работилница на възглавници и последвана от Музикален урок на възглавници.Снимки от концерта

Фотограф: Минко Минев


БИЛЕТИ

Онлайн:
Семеен билет – 30 лв.

На място:
Възрастен – 20 лв.
Дете – 5 лв.
Максимална цена за семейство – 35 лв.


Изпълнителят:


harpsichord-pillow-concert-sauro-argalia

Органистът, клавесинист и хоров диригент Сауро Аргалия е роден в Анкона, Италия. Той завършва консерваториите в Болоня и Песаро с пълно отличие. Сред множеството му специализации са Литургично-музикален майсторски курс към Националното литургично бюро, майсторски класове по орган, клавесин и хорово дирижиране и тригодишен курс с проф. Емилия Фадини в Музикалното училище в Милано. Лауреат на множество конкурси по орган и клавесин, Сауро води богат концертен живот из цяла Италия, Германия, Унгария, Гърция, Франция, Уругвай, Малта, Австрия, Израел и Мароко.
Музикантът е записал два компактдиска с важни композиции от Джовани Батиста Перголези и няколко други с непубликувани комични опери от Балтасаре Галупи. Сауро Аргалия работи с оркестъра на Accademia della Libellula и дирижира полифоничните хорове “Città di Porto Sant’Elpidio” и “Armando Antonelli”.
Заедно с Лаура Пенези, Сауро е основател на асоциация “Унисоно” и ръководи множеството й музикални проекти. В допълнение, той е активен музиколог и е публикувал своите трудове в престижното издание “Studia Picena”.БИЛЕТИ ТУК→

Музикална програма

Доменико Скарлати – Соната в си минор, К 27
Бернардо Стораче – Ballo della Battaglia
Доменико Скарлати – Соната в до мажор, К 132
Бернардо Паскуини – Токата и скерцо на кукувицата
Доменико Скарлати – Соната във фа минор, К 239
Балтасаре Галупи – Дивертименто в до мажор
Доменико Скарлати – Соната е ми мажор, К 380
Джовани Батиста Перголези – Соната във фа мажор
Доменико Скарлати – Соната в ми мажор, К 531Програма, 26 октомври 2014

10:00 Работилница на възглавници – Безплатна
11:00 Концерт на възглавници – Билети тук
12:00 Музикален урок на възглавници – Безплатен

16:00 Работилница на възглавници – Безплатна
17:00 Концерт на възглавници – Билети тук
18:00 Музикален урок на възглавници – Безплатен


pillows-concerts-workshop

На 26.10, в рамките на програмата на Клавесинен Концерт на възглавници, ще се проведе Работилница, по време на която малките почитатели на класическата музика ще изработят креативни играчки от подръчни материали, с помощта на Творчески екип Онче Бонче. Участието в Работилницата е безплатно.


pillows-concerts-music-lesson

Всички малки и големи любопитковци ще успеят да научат повече за класическата музика по време на Музикалния урок на възглавници, който ще се проведе непосредствено след всеки от двата концерта от програмата.


​Медиите за нас
Концерт за клавесин и деца
Детски дневник
17/10/2014
Поредното музикално приключение на “Концерти на възглавници” вече се задава и този път изненадата в него се нарича клавесин.
Детски дневник.


Колко дядовци има пианото?
Детски дневник
25/10/2014
Клавесин, спинет, чембало, виржинал… – това са различни имена на един и същ инструмент, срещан из цяла Европа още от Средновековието. Или не съвсем? Разликите не са безкрайно големи и точно поради тази причина често настава объркване за кой точно инструмент става дума.
Прочетете цялата статия в Детски дневник.


БИЛЕТИ ТУК→

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>