Семейство на месец Февруари

02.2015


Семейство на месеца
“По един Концерт на възглавници всеки ден”

IMG_5146


По време на Концерт на възглавници с Дебюси бяхме сигурни за две неща – че Дебюси е французин и че Концерти на възглавници са заразни. Натали, Илиан и тяхната малка дъщеричка София посещават нашите събития от скоро, но опитите им започват още от миналата година. Привлечени от тяхна позната и много добра наша приятелка – Илина Илинова, те първо преминават през борбите на събуждането навреме, а след това и неочакваното отменяне на първият Концерт на възглавници на открито. Но нашето семейство на месец февруари не се отказва лесно и през този сезон са успяли да посетят повечето от провелите се събития.

Диди: Какво са всъщност Концерти на възглавници за вас?
Натали: Отчасти това е един хубав начин да си прекараш единия ден от уикенда с нещо приятно и надявам се полезно за малката в бъдеще.
Илиан: А и начин да я запознаем с класическата музика.
Натали: Тя е още малка, само на година и осем месеца, но се надявам, че по този начин ще свикне с този тип музика.
Диди: А кой е първият концерт, на който успяхте да присъствате?
Натали: Оперният Концерт на възглавници.
Илиан:Аз мисля, че може да слагате оперни елементи във всяка една програма.
Диди: Логично е да ви питам, а кой ви е любимият концерт?
Натали: Оперният. Може би, защото беше първи, а и София беше най-спокойна, направо се хипнотизира от музиката. В началото беше леко фрустрирана от многото хора, но в моментa, в който започна музиката, пеенето – тя застана, загледа се и край!
Илиан: Аз предполагам, че е така, защото имаше хем изпълнение, хем движение.
Натали: Но и днешният беше страхотен, съдейки по нея.
Диди: Кои са Ви любимите инструменти?
Илиан: Свирил съм любителски на пиано и на акордеон и мога да кажа, че пианото ми е любимо.

Продължавайки нашият разговор на фона на импровизирания концерт на ударните инструменти (по време на Концерт на възглавници с Дебюси всяко едно от децата можеше да посвири на ударните инструменти на сцената) разбираме, че и двамата родители не се занимават професионално с музика, а работят в сферата на компютрите. Запитвайки ги откъде идва интереса им към класическата музика научаваме, че главният виновник е таткото Илиан, който откакто се помни си пуска различни произведения.

Натали: Вкъщи си пускаме класическа музика. Аз знам, че като цяло тя много помага на децата – добре им въздейства. А и най-вече заради идеята да свиква с хубавата музика, защото в момента всички ме обградени с каква ли не простотия и за мен това е начина да спасим малката. Да и изградим по-хубава култура още отсега.
Илиан: А и да свиква със социалната среда.
Диди: С музиката човек може да се пренесе на различни места. Пътешествията привличат ли ви? Имате ли любима държава?
Илиан: Да, Испания. И да се върна пак Оперния Концерт на възглавници – Италия.
Натали: Всъщност много ми харесва идеята ви, че всеки месец е посветен на различно място.

София е още е много мъничка, за да се занимава сериозно с музика, но нейните родители вече четат за различните образователни проекти на Модо. Нямат търпение тя да навърши три години, за да могат да станат част от тях.

Натали: Концерти на възглавници са начинът в поколенията да се създаде някаква култура. Пожелавам ви да продължавате да се развивате и още повече хора да събирате. За доброто на абсолютно всички е да посещават такива мероприятия. А и все по-големи зали да пълните.
Илиан: Аз ще бъда кратък – по един Концерт на възглавници всеки ден!

Интервюто взе Диди Бранкова, координатор на Концерти на възглавници.
Фотография: Минко Минев, http://minkominev.comLeave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>