Семейство на месец Януари

01.2015


Семейство на месеца
“Децата стават по-умни, когато се занимават с музика”

IMG_3830


Семейство Сариеви са нашето семейство на месец януари. Те са истински космополити – живяли в Иран, Германия и къде ли още не, но спокойствието и уравновесеността, които излъчват, по никакъв начин не подсказват за динамичното им ежедневие. Маргарита е компютърен специалист, а Манол се занимава с комуникации.

Кати: Мамо, на тортата отгоре да има пиано, ако може. А може и арфа. Двуетажна направо.
Кати е родена в Иран, защото родителите й са работили в българското посолство там. Тя планира да празнува рожденият си ден този месец в музикалната къща на Модо и посещава неделното Училище на възглавници, където свири на пиано и арфа. По време на коледното парти на училището, тя се изяви за първи път с камерното си трио.
Маргарита: Направиха истински мини концерт. Как се казваше триото?
Кати: “БСБ”.
Маргарита и Диди, в един глас: Какво означава “БСБ”?
Кати: Засега няма да кажа.
Диди: Защо?
Кати: Добре, де… “БСБ” е не бъркай, не скърцай, не бързай. В триото сме аз, Мишо и Яна. Да кажа ли за кого се отнасяше името на триото?
Диди: Кажи.
Кати: За мен – да не бъркам, за Яна – да не скърца, а за Мишо – да не бърза.

Снимка на трио “БСБ” ще намерите в декемврийското издание на списание “Концерти на възглавници”. Кати посещаваше редовно и лятното ни училище. Молим Маргарита да ни разкаже как е попаднала на музикалните ни програми.

Маргарита: Търсех музикални уроци за Катерина през лятото. Тя го искаше, след една година прекъсване в свиренето на пиано, каза, че иска лятото да се занимава пак с музика и аз започнах да търся. Модо най-много ни устройваше, а и най-много ми хареса. Има цялостна програма за всичко, два инструмента и децата добиват обща култура за музиката. За мен това беше важното, че могат да се запознаят с музиката. Всички преподаватели от училището имат усет към децата, всичките много ни харесват и никой не иска да си тръгва, когато свърши училището. И така първа седмица я записах, после втора, после стана трета. В последствие разбрахме за концертите и така станахме редовни и на концертите, и в училището.
Диди: А кой беше първият концерт на който присъствахте?
Маргарита: Ние сме пресни все още. Първият беше със Street квартета. Тогава бяхме навън и много ни хареса, въпреки драмата, която се развиваше.(На този концерт останахме без уговореният терен за провеждане на събитието, но гостите ни проявиха самоиницива и организираха провеждането на концерта в близкия парк – бел.ред.) Бяхме с няколко приятелски семейства, с които впоследствие започнахме да идваме редовно. В тази връзка, сега се чудим на кого да подарим поканата, която имаме от клубната програма. Ще трябва да изберем.
Диди: Какво в Концерти на възглавници ви харесва най-много? Кой ви е любимият?
Манол: Начинът на поднасяне на музикалната програма.
Маргарита: Аз харесах най-много Огнения Концерт на възглавници, на Иво цигулката – беше фантастичен.
Кати: На мен най-много ми хареса, когато ние с теб танцувахме.
Диди: На VIP Концерта?
Кати: Да. Този, на който се състезаваха. (По време на VIP Концерт на възглавници, се проведе музикална битка между брас квинтета и Street квартет – бел. ред.)
Диди: Да, тогава беше много забавно. Пак трябва да танцуваме! Какви съвети и препоръки ще ни дадете?
Маргарита: Да направите Концерт на възглавници за малко по-големи деца, в който примерно и децата да се включват със свирене. Предполагам, че децата, които ще идват, ще са се занимавали с музика и могат да се редуват професионалисти с деца.
Кати: Да, ще е хубаво и аз да мога да свиря на Концерт на възглавници.
Маргарита: Аз искам да ви пожелая да се развивате в същия дух, много нови проекти. Децата стават по-умни, когато се занимават с музика. И в училище се справят по-добре и концентрацията им се подобрява. Катерина, какво ще кажеш?
Кати: На мен ми харесва всичко!

Интервюто взе Диди Бранкова, координатор на Концерти на възглавници.
Фотография: Минко Минев, http://minkominev.comLeave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>