Семейство на месец Май

05.2015


Семейство на месеца
“Концерти на възглавници са моят допир до музиката”

5. IMG_4812


Чували ли сте за Момо, героинята на Михаел Енде? Запознахме се с нея на Бахов концерт на възглавници. Малката Момо връща на хората ограбеното им време. С помощта на повелителя на времето, майстор Хора, и чудната му костенурка Касиопея, Момо се опълчва срещу сивите господа – времекрадците, и успява да избави света от мрачната им власт. Всъщност това е история от любимата детска книжка на Тея и Христо – Семейство на възглавници за месец май, а Момо е галеното име на дъщеря им Самуила. Разговаряме с Тея и Момо, защото Христо в момента е в чужбина, но това не му пречи да е запален посетител на Концертите на възглавници, винаги когато може.

МODO: На колко години е Момо?
Тея: През май ще стане на две. Има рожден ден в края на месеца. Tочно й казвах: “Ето, май месец ще има специална книжка и за теб!”
МODO: Как разбрахте за Концерт на възглавници?
Тея: Наши приятели ви посещават, те имат малко по-голямо момиченце. Всъщност с тях си говорихме какво да правим в мрачните зимни уикенди с децата и къде може да се отиде, и така ви открихме.
МODO: Кога се случи това?
Тея: Погледнах специално и установих, че за първи път сме дошли на Концерт на възглавници по-миналата година – 2013 г, в началото на декември. С обой и пиано беше първият ни концерт. На обой свиреше едно момче от Гърция. Беше прекрасно! Момо беше много мъничка, сучеше още и се гушкаше през цялото време в нас с Христо. Ние самите успяхме да се насладим на целия концерт. После си спомням концерта във Военния клуб, който направи фурор. След него идва и един от най-любимите ми концерти – за флейта, арфа и маримба. Винаги, когато можем, идваме. Освен това ние сме съседи на залата, живеем съвсем наблизо. Даже се шегуваме, че освен на възглавници, идваме по пантофи и пижами до тук.
МODO: Какво ви харесва при нас?
Тея: За себе си мога да ви кажа, че съм абсолютно щастлива от концертите на възглавници. Често сме само двете с Момо, аз се грижа сама за нея и нямам възможност да отида на никакъв концерт за възрастни. Така че Концерти на възглавници са моят допир до музиката. Страхотно е, че по някакъв начин има как да я споделяме заедно с малката.
МODO: А слушаш ли често класическа музика?
Тея: Да, слушам класическа музика и много ми липсва. Защо всички концерти за възрастни са от 19:00 ч? Не може ли да има някой от 21:00 ч, когато децата за заспали и може някоя баба да остане при тях? Чрез Концерти на възглавници си наваксвам именно тази липса. Друго, което много ми харесва, е този свободен формат, който наистина позволява целите семейства, независимо на каква възраст са децата и колко са буйни, кротки или спокойни, да присъстват. Освен това съм сигурна, че когато пораснат, децата, ще станат истински почитатели на класическата музика.
МODO: Кажи ни повече за интереса ти към класическата музика: занимаваш се с нея или просто обичаш да я слушаш?
Тея: По образование съм биолог. Работя в една неправителствена организация – “Българско дружество за защита на птиците” – и чисто професионално съм далече от музиката, но много обичам класическа музика от дете, както и джаз.
МODO: Откъде според теб идва тази любов? Имаш ли детски спомени, свързани с музика?
Тея: Мисля, че обичам тази музика, защото вкъщи моите родители това слушаха и аз израснах с три вида плочи: детски приказки, джаз и класическа музика. Като пораснах, родители ми ме водеха по концерти. Но всъщност никога не съм имала сериозни познания и мисля, че се запалих покрай Момо – пазя си всички програми от Концерти на възглавници. Вечер, като имам време, си чета в Интернет повече за произведенията и ги слушам отново всичките. Когато Момо беше малка, оставахме на уроците, които правехте, и бяха страхотни. Жалко, че вече ги няма.
МODO: А обръщала ли си внимание на какво от Концерти на възглавници Момо реагира най-често или кой е любимият й инструмент?
Тея: Мисля, че перкусиите са нашите инструменти, както и музиката, която е ритмична, мелодична и може да се танцува на нея, примерно тази на Брас квинтета. О, сега се сещам и за Шопенов концерт на възглавници, с валсовете! Прекрасно беше – тя не спря да танцува. Така че не е определен инструмент, ами самата музика й въздейства.

Тея харесва нашето списание (изданието-предшественик на Артележка – бел.ред.) – чрез него се запознава с проектите на Модо и с интересни факти от света на музиката. Избира професията на биолог заради възможността да пътува и да е сред природата. А музикалните пътешествия, които правим този сезон, й помагат да обогатява музикалната си култура. Тея бяга от големия град винаги, когато може – дали на гости при таткото на Момо, в Италия или в Източните Родопи, няма значение. Важно е мястото да има богата култура, история и хубава храна.

Тея: Непрекъснато научавам нови неща от Концерти на възглавници. Моята специалност са прилепите и птиците, така че днес музиката за косчето ми беше много интересна. (Става дума за Бахов концерт на възглавници – бел. MODO). Точно като за мен е и е страхотно! Образовам се музикално покрай децата – абсолютно съм убедена, че ако не се беше родила Момо, нямаше да съм тук. Нямаше да отделям всяка неделя, за да идвам и после да чета и да откривам нови неща за музиката.
МODO: Искаш ли тя да се занимава с музика като порасне?
Тея: Много бих искала, като порасне и има желание, да изучава някакъв инструмент. Независимо какъв и независимо за колко дълго. Хубаво ще е, без да изискваме от децата да имат постижения и да стават музиканти, да им дадем възможност просто да се докоснат до музиката. Установих, че децата в гимназиите не учат изкуства, освен ако не са в специално училище! Това е ужасно! А примерно в град като Русе има традиция да се учи музикален инструмент и почти всички деца свирят на пиано или поне са ходили за някакъв период от време на уроци. Това е богатство! Независимо какво ще правиш после, докъде си стигнал и колко си напреднал. Струва ми се, че всяко дете трябва да има възможността да опита.
МODO: Ако трябва да измислиш концерт на възглавници, какъв ще е той?
Тея: Концерт на възглавници с ученици от Музикалното училище – според мен децата ще бъдат запленени и ще се залепят за малките музиканти! Представям си, че може да ги поканите и да представят различни инструменти – нещо като Контрабасовия концерт на възглавници със Свобода Боздуганова и двете й ученички. Тогава, освен че беше много хубаво, тя даде и пример. На мен ми стана много мило как тези страхотни музиканти учат младите хора и им дават възможности за изява. Но и мисля, че децата реагират по различен начин, като видят, че дете свири. В последния или предпоследния брой на списанието един татко беше казал, че и той ще се запише на уроци по пиано – ето това е идея, която и аз може да последвам.
МODO: Пожелай ни нещо!
Тея: Пожелавам ви да продължавате все така и да имате много успешно лято, през което да се радваме на красива музика навън. А личните ви проекти да са успешни като проектите на MODO!

Интервюто взе Диди Бранкова, координатор на Концерти на възглавници.
Фотография: Минко Минев, http://minkominev.comLeave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>