Семейство на месец ноември 2015

11.2015


Семейство на месеца
Музиката е богатство

fom-november-15


Разговорът ни започва с история.
…На скалния масив на нос Калиакра има руини от крепост, които датират още от тракийско време. В скалите под нея има много пещери, а една от легендите разказва за съкровището на Лизимах. Той го заграбил при поход, след като потушил бунта на въстанали градове. Едни разграбил, а другите сами принесли злато, сребро и скъпоценни камъни за откуп. Лизимах укрил съкровището в пещерите под крепостта и…“

Ако прекараме още малко време с Деница, Кирил и малката Теа, ще научим за още красиви и интересни места в България. Но освен за пътешествия, нашето семейство за месец ноември има и какво да ни разкаже за музиката.

МОДО: Кой е най-яркият ви спомен от Концерти на възглавници?
Деница: От първия ни Концерт на възглавници! Тогава спечелих наградата за „Най-послушен родител“.
МОДО: Откъде разбрахте за Концерти на възглавници?
Д: Не помня. От приятели или от фейсбук… Но като научих, веднага си казах, че това е нещото за нас. Обичам разнообразна класическа музика. Всъщност най-много ми харесва точно това при вас, че музиката е различна всеки път. Реших да пробваме и ни хареса. А мъжът ми разбра от мен.
Кирил: Така става обикновено.
МОДО: Помните ли кой е първият концерт, на който присъствахте?
Д: Беше този след Баховия концерт, защото първо четох за него. Спомням си много ясно, защото се ядосах, че съм пропуснала, и си казах, че ще отида на следващия. Говоря за Немския концерт на възглавници – от него нататък идваме всеки път. Мисля, че не сме пропускали. И наистина всеки път е различно – инструменти, музика, пеене. Интересно е, защото и ние чуваме нещо различно, а и за Теа е полезно. Нали идеята е тя да слуша хубава класическа музика.
МОДО: Имате ли си любими инструменти?
Д: Аз харесвам всички инструменти, но клавирните – пиано, роял, са ми любими. Като малка съм свирила малко.
К: Имаме си пиано вкъщи, на което се свири постоянно.
Д: Аз малко, а малката много.
К: Всъщност Теа свири най-много от всички. Още не може да свири наистина.
Д: Но с голямо удоволствие опитва.
К: Пианото й е любимата играчка.
Д: То е електронно, но голямо. Прилича на истинско, обаче има светещи копчета и тя винаги ги натиска, сменя си ритъма. Много е музикална.
МОДО: Явно музиката много добре й влияе.
Д: Да! Ще видим как ще продължи. Само да порасне.
МОДО: Класическата музика присъстваше ли във вашето детство?
Д: В моето е имало. Баща ми много обича класическа музика, и то най-различна – Бах, Моцарт. Аз съм слушала и на плочи. По-късно, разбира се, продължих да слушам. Също така съм свирила. Обичам класическата музика.
К: Те са имали пиано вкъщи и със сестра й са ходили на уроци. При мен не е било така, тъй като…
Д:При тях е било рок.
К: Да, моите родители харесват рока, инструменти не е имало у дома. Слушаха се само роксъстави.
Д: Но пък Концертите на възглавници му харесаха, а и класическата музика като цяло. Ходим на различни симфонични концерти в зала «България».
К: Ходехме. Не сме ходили в последно време.
Д: Но живот и здраве, пак ще продължим. Теа вече е на годинка и можем да се възползваме от бабите. Браво на организаторите за идеята да има нещо, което е за децата и за цялото семейство, защото не е тайна, че освен за децата, музиката е и за нас.
К: Концертите реално създават възпитание у децата, предоставят им възможността да слушат тази музика от малки и те изграждат слух. Може би получават стимул и стил на поведение.
МОДО: Ако трябва да измислите концерт на възглавници, какъв ще е той?
Д: Ако е за мен, бих го направила клавирен. Примерно четири ръце, два рояла звучи чудесно. Но за децата, на тях би им омръзнало да е едно и също само, така че да има разнообразие – по-бързи, по-спокойни пиеси. Това, което вие правите, много се доближава до това, което бих направила аз.
К: Малко повече динамика да има.
Д: Да, това имам предвид. Произведенията обикновено се редуват, да не са само динамични произведения.
МОДО: Освен ако не стават за танцуване.
Д: Което е любимото нещо за децата. Чакам с нетърпение Теа да почне да рисува и да може да се радва на пълния набор от забавления. Но всичко с времето си.
МОДО: Обичате ли да пътувате?
Д: Мъжът ми се интересува от стара българска история, обикаляме, където има тракийски следи, средновековна крепост. Той знае за тях и посещаваме много от тях. Сега с Теа е малко по-трудно, но ще продължим. Затова е хубаво, че ще имаме програмата предварително, за да си предвидим свободното време.
К: Обичаме да пътуваме.Обичам много България, тя е и една от държавите с най-богата история и всъщност има страшно много интересни места, които са слабо популярни за хората и наистина има какво да се види. Първо да опознаем България, после света. Не че не сме пътували и извън България, но тук има толкова много неща, с които да се гордеем.
МОДО: Кои са любимите ви занимания заедно с детето?
Д: Тя плува. Наистина!
К: Да ходим на разходки, на люлки.
Д: Да, бебешките неща. На бебешко плуване я водим, на всякакви неща, които са за бебета, за да можем да се разнообразяваме и тя, и аз, и всички заедно. Вкъщи играем страшно много и както каза татко й, една от любимите играчки е пианото.
Д: Имам ксилофон, купен от Модо. Маракаси и всичко, което издава звук, е много добре прието. И ако е нещо кисела, винаги ни вършат много добра работа.

В края на разговора единственото, което поискаха от нас, е да продължаваме с още по-хубави концерти. Разбира се, ни пожелаха и много вдъхновение, защото Концерти на възглавници не могат без него.

Интервюто взе Диди Бранкова, координатор на Концерти на възглавници.
Фотография: Минко Минев, http://minkominev.com