Семейство на месец Октомври

10.2014


Семейство на месеца
“Ян расте с Концерти на възглавници”

sunny-pillow-concert-bg


По време на VIP Концерт на възглавници на 14.09.2014г., състоял се с любезното съдействие на книжарница “Хеликон”, проведохме разговор с малкия Ян и неговата майка Жана, които са наши почитатели още от първите Концерти на възглавници, когато публиката наброяваше няколко семейства. Казват, че любимият им Концерт на възглавници е “един с пиано и цигулка преди година и половина в Съюза на архитектите”, но също така ги е впечатлил друг, от най-първите, с ударните инструменти маримба, тъпан и барабан.Посетили са “повече от 6-7 концерта” и с усмивка споделят, че са много впечатлени:

“Много се радваме, че ги има, последните месеци само следим кога ще започнат!”

Днес Ян е искал да прекара повече време с тубата, но се радва, че накрая на концерта “войната” между брас квинтета и Street квартет е завършила с ново приятелство между двата ансамбъла. “Пианото и цигулката”, казва малкият ни зрител без да се замисли в отговор на задължителния въпрос за любим инструмент. Жана би искала да има и други концерти с тези инструменти, а ние вече работим по въпроса за осъществяване на това нейно желание. “Един [концерт] само с цигулки, но скоро си говорихме и за китари…”, продължава Жана… Вече е ясно, че това семейство има влечение към струнните инструменти. Дали ще им хареса Клавесинният Концерт на възглавници, който се задава в края на този месец?

Сприятеляване на семействата

Разговорът ни се проведе по време на специалния обяд след VIP Концерт на възглавници. В атмосферата витаеше една изключително приятна атмосфера на сплотеност и среща между семейства със сходни ценности. Жана сподели, че такива срещи й допадат:

“Би ни харесало да се правят разни неща за сприателяване на семействата, които посещават Концерти на възглавници, някакви събития извън концерта като месечна среща с музиката. В нея да идват музиканти и да ни запознават по-подробно с инструментите и да има повече време децата да задават своите въпроси. Децата винаги имат повече въпроси и времето не им стига за тях. Ние не бяхме в България за определен период от време и пропуснахме някои от новите неща като Музикалния урок. Бихме искали със сигурност да го посетим.”

Новата ни идея за обединение на концертите от всеки месец на географски принцип сe оказа в пълен синхрон със семейството на Жана:

“Ние си имаме един наш личен проект. Избираме си една държава и известно време четем, събираме каквато информация можем за нея. Накрая, когато имаме възможност, отиваме на екскурзия там. Сега сме се насочили към Холандия, събираме всичко – история, география, музика, любопитни факти. Така че намираме идеята за чудесна!”

Малкият музикант

Друг логичен въпрос е дали Ян ще става музикант. Той е само на три години, но пее редовно вкъщи, чака да порастне достатъчно за “Музикално училище на възглавници”, интересува се от групи по пеене и вече започна музикалното си образование в Модо с програмата за малки деца “Малкият музикант”. През октомври празнува четвъртият си рожден ден в нашата музикална къща, а майка му очаква “да се забавляваме и да има много музика. Където и другаде да сме били досега, никога не се акцентира на музиката – сега очакваме точно това.” Дано успеем да зарадваме страхотното ни Семейство на месец октомври!Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>